tiistai 28. helmikuuta 2012

Mitä Venäjällä tapahtuu?






Ensimmäisen kerran historiassa Venäjällä on keskiluokka, jonka koolla on myös poliittista painoarvoa. Keskiluokka on saanut tarpeekseen varallisuuseroista, vallanpitäjien mielivallasta ja korruptiosta. Malja läikähti yli, kun syksyn 2011 duuman vaaleissa paljastui vilppiä. Yhtenäinen Venäjä sai 49,3 % äänistä ja 52,9 % duuman paikoista. Venäläisten omien arvioiden mukaan vaalivilpin vaikutus oli n. 8 %. Rehellisellä vaalilla Yhtenäinen Venäjä ei olisi saanut yksinkertaista enemmistöä duumassa.
Tämä oli uutinen Venäjän ulkopuolella. Sen sijaan Venäjällä jokainen aikuinen tietää, että vaalitulos on se, jonka Venäjän keskusvaalilautakunta vaalitulokseksi julistaa. Kuten eräs babuska televisiohaastattelussa osuvasti asian ilmaisi.
Protestien takana on myös tyytymättömyys valtapuolueeseen, jonka n. 2,5 miljoonan virkamieskunta on soluttautunut kaikille tärkeimmille virkapaikoille. Putinin aikana korruptio on lisääntynyt ja tavallinen kansalainen törmää siihen kaikkialla.
Lääkärin puheille pääsy sujuu notkeammin muutaman kymmenen taalan kukkarahalla. Yliopistolle pääsee sisään 10 - 15 tuhannella taalalla. Vaativimmat tentit läpäistään hyvin arvosanoin tuhannen taalan lahjoituksella professorille. Tämä koskee halutuimpia talous -, oikeus - ja lääketieteen opintoja.
Miliisi, nykyisin poliisi, ymmärtää nopeuden ylityksen liikenteessä paremmin, kun lahjoittaa viisisataa ruplaa turhien paperitöiden eli byrokratian välttämiseksi. Väärennetyn, mutta oikeat viranomaismerkinnät sisältävän ajokortin saa ostettua ilman autokoulua muutamalla sadalla taalalla. Tässä muutamia esimerkkejä.
Myös alueiden ja yksilöiden väliset varallisuuserot aiheuttavat tyytymättömyyttä. Bruttokansantuote on Tjumenin öljyalueella 22.000 € /vuosi/henkilö, Moskovan alueella on 17.000 € ja vain 200 km Moskovasta olevalla Vladimirin alueella 3.000 €. Väestön köyhimmän ja rikkaimman kymmenyksen välinen tuloero on nelikymmenkertainen.
Ennen 4.3.2012 suoritettavia presidentinvaaleja rauhattomuus on lisääntynyt. Se on ollut myös aiempaa organisoidumpaa. Levottomuuksia on verrattu jopa 1918 vallankumoukseen ja Neuvostoliiton romahtamiseen 1990- luvun alussa.
Presidenttiehdokas Putin on joutunut kovaan arvosteluryöppyyn. Hän ei ole osallistunut ylimielisesti yhteenkään television vaalitenttiin. Putin on jatkanut työtään pääministerinä, vaikka lain mukaan hänen ei tulisi olla virassa vaalikampanjan aikana. Hänen pyrkimistä kolmannelle kaudelle välivuosien jälkeen pidetään myös lain hengen vastaisena.
Putinin valinta presidentiksi ei ole uhanalainen. Pelko vaalitappiosta on kuitenkin suuri, koska poikkeuksellisesti Venäjän tiedusteluelimet ovat katsoneet tarpeelliseksi julkistaa Putinin murhayrityksen aivan juuri vaalien alla.
Suomalasille olisi tärkeintä, että vaalit sujuisivat ilman vakavia yhteenottoja.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti